TÜRKİYE’NİN ÖZGÜN MİMARİ YAPILARI
Ülkemizin birçok farklı şehrinde bulunan kimi mimari eserler kentlerin sembolü olmuş durumda. Sahip oldukları form herkesin beğenisini ve ilgisini çekmeyi başarıyor. Bu yapılar ülkemiz için oldukça önemli bir yere de sahip. Farklılıkların her daim dikkat çektiği dünyamızda, bu mimari tasarımlar ülkemizin oluşturduğu kent hafızasında önemli özgün ögeler olarak karşımıza çıkıyor. Yurt içi ve yurt dışından sadece bu yapıları ziyaret etmek için bile gelen birçok insan bulunuyor. Yazımızda ülkemizdeki en özgün mimari tasarımları okuyabilirsiniz.
Ülkemizin Türkiye’de eğitim görmüş ilk Türk mimarı Vedat Tek tarafından 20. yüzyılın başında inşa edilen Kastamonu Hükûmet Konağı’nın iki katlı ana yapısı Batı Klasizm’i tarzına sahip. Eklektik bir mimari tasarımı olan tarihi yapının dış duvar süslemeleri ve pencere şekilleri ise Osmanlı mimarisinin klasik izlerini taşıyor. Yapı, inşa edildiği günden itibaren hiç tadilat görmeden işlevini devam ettirmeyi sürdürüyor.
1856’da Anadolu’nun ilk demir yolu hattı olan 130 kilometrelik İzmir-Aydın raylı sisteminin garı olarak inşa edilen Basmane Garı’nın mimarı, Eyfel Kulesi’nin de tasarımını gerçekleştiren Gustave Eiffel. Aynı mimari yapının bir diğer ikizi de Fransa’daki Lyon kentinde bulunuyor.
Tüm dünyada büyük ilgi çeken ters ev konsepti, Antalya’da hayat buldu. Dışarıdan tepetaklak olmuş bir ev görüntüsüne sahip yapının inşası iki sene sürerken, dünyanın 13. ters evi unvanına da sahip. İç mekânındaki mobilyaların da ters dönmüş durumda olduğu evde özellikle fotoğraf çekmek isteyenler bu eve büyük ilgi gösteriyor.
Selçuklular döneminden kalma bu sembolik yapı, Cemaleddin Ferruh Şifahanesi ve Darülhadisi olarak iki birleşik yapıdan oluşuyor. Günümüze ulaşan kitabelere göre 1235 yılında yaptırılan şifahanenin en önemli özelliği, üzerindeki taş kabartmalarda gövdeleri birbirine bağlı iki ejderhanın bulunuyor olması.
Türkiye’nin ilk modern mimari yapılarından olan AKM, 1969 yılından bu yana İstanbul’un önemli sembolik mekânlarından biri. Beyoğlu’nda bulunan mevcut yapının eskimesi ile eski binadan alınan parçalarla yeni bina inşa edildi. Birçok kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapan AKM, uluslararası sanatsal faaliyetlere de ev sahipliği yapıyor.
Artvin Çoruh şehir yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilen kütüphane, üç kitabın bir masa üzerine simetrik olarak konumlandırılmış görüntüsüyle ilgi çekiyor.
5,000 okunma